5G weer een stap dichterbij door goedkeuring hardware-standaarden

563
logo 5g

De stap van 3G naar 4G was een grote, maar de stap van 4G naar 5G zal vele malen groter zijn. Deze nieuwe standaard is er nog niet maar onlangs is er een belangrijke stap gezet.

5G
De term 5G staat voor vijfde generatie mobiele netwerken en 5G zal 200 maal sneller zijn dan het 4G-netwerk dat we nu gebruiken. Het zal niet alleen sneller zijn maar het kan ook veel meer data versturen en is energiezuinig. Het 5G-netwerk zal ook belangrijk zijn voor het internet-of-things, het snelle netwerk zal er voor zorgen dat deze technologie grote stappen zal kunnen maken. In het onderstaande filmpje laat Samsung goed zien wat we allemaal met 5G kunnen.

Nederland heeft zijn eigen proeftuin wanneer het om 5G gaat. In Groningen worden testen gedaan met deze nieuwe technologie, en dit soort proeftuinen zijn ook in andere landen actief. Ondanks deze testen die nu al plaats vinden verwacht men dat pas in 2020 de eerste toestellen met deze technologie op de markt zal komen.

Hardware-standaarden
Je kunt niet zomaar een nieuw netwerk de lucht in schieten, daar moeten goede afspraken over gemaakt worden. In Lissabon kwamen de leden van het ‘3rd Generation Partnership Project’ (3GPP) bij elkaar om de hardware-standaarden te bespreken voor 5G. Gelukkig voor iedereen zijn ze er snel uitgekomen en is er een akkoord over welke hardware-standaarden er zullen gelden voor 5G. Dit is belangrijk voor bedrijven als Qualcomm, deze weten nu aan welke eisen de hardware voor 5G moet voldoen. Met deze wetenschap zullen ze kunnen beginnen met het ontwerpen van de benodigde componenten voor de komende smartphones.

Beschikbaarheid
Zoals we al schreven verwacht men pas in 2020 de eerste smartphones op de markt die ook gebruik maken van 5G. De netwerken zullen er immers eerst op voorbereid moeten worden en dat is ook een hele klus. Pas wanneer men echt gebruik kan maken van 5G zal een consument ook het geld willen neerleggen voor dit toestel.

Bron: androidworld.nl