Bewoners wensen openbare verlichting zonder straling, camera’s en sensoren

748
slimme verlichting

De beweging ‘Stralen doen we liever zelf’ vraagt de gemeenteraad Utrechtse Heuvelrug in een notitie om de aanbesteding ‘Openbare straatverlichting en kabelnet’ aan te passen. Hun belangrijkste verzoek is om alleen dan akkoord te gaan, indien zendapparatuur (4G, 5G, Wifi, etc.), camera’s/ sensoren en dergelijke expliciet worden uitgesloten in de offerte-aanvraag richting marktpartijen. De leden van de beweging zijn bewoners van deze gemeente en tegen invoering van ‘slimme’ lantaarnpalen.

De bewoners pleiten tevens voor uitbreiding van een glasvezelnetwerk. De voordelen zijn: 1) geen straling, 2) supersnel internet (sneller dan 5G) en 3) lagere kosten. Ook doen ze een appel op het algemeen voorzorgsprincipe, gedurende een periode van minstens vijf jaar.
Ze wezen al eerder op grote risico’s voor de volksgezondheid en privacy. Om hun verzoek kracht bij te zetten startten ze medio januari 2018 een online petitie, met in korte tijd 900 handtekeningen.

Op donderdag 8 februari a.s. valt het besluit over de aanbesteding in de raadsvergadering (19.30).
Ook informeren ze de raad over de risico’s van privacy-schending door Smart City-toepassingen en de schadelijkheid van de uitrol van het nieuwe 5G netwerk. Daarnaast maken ze de raad attent op de belangenverstrengeling tussen de rijksoverheid en de telecombedrijven (door de verkoop van frequenties).

Bekijk hier een interview met de woordvoerder van de beweging ‘stralen doen we liever zelf’.

Bron: Regio90.nl