Gemeenteraad Utrechtse Heuvelrug stemt tegen 4G/5G/WIFI

2546

Eerder berichten wij al over de vragen die gesteld zijn door de bewoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug over de aanbesteding van smart lighting in combinatie met 5G. De bewoners hebben zich verenigd in de beweging ‘stalen doen we liever zelf’. Deze beweging heeft met succes bewerkstelligd dat de er voorlopig geen zendapparatuur op de lantaarnpalen wordt bevestigd.

De gemeenteraad heeft unaniem besloten om eerste de verlichting aan te besteden. Allerlei extra functionaliteiten zullen niet eerder worden toegepast dan nadat deze eerst aan de raad zijn voorgelegd. Op deze manier houdt de raad zelf de regie in handen.

De beweging Stralen doen we liever Zelf liet middels kundige sprekers de vele gezichtspunten tegen Smart City-toepassingen op lantaarnpalen zien. Een video daarover is hieronder te zien en de inspanningen hebben er in geresulteerd dat er op donderdag 8 maart is besloten voorlopig geen zendapparatuur (4G, 5G, Wifi) en camera’s/ sensoren e.d. op de nieuwe straatlantaarns mogelijk te maken.

Er moet eerst meer bekend zijn over de gezondheidsrisico’s en mogelijke schendingen van de privacy. Pas dan kan een weloverwogen besluit worden genomen. De wethouder (Veldhuizen, CDA) verwacht dat dit op z’n vroegst medio 2019 is, in de bouwteamfase van de aanbesteding van de openbare verlichting en kabelnet.

Marnix Lamers van ‘Stralen doen we liever zelf’: ‘We blijven alert, zeker gezien de hoge schuld van de gemeente. Deze financiële druk maakt extra functionaliteiten wellicht aantrekkelijk gezien hun opbrengsten. Dat mag echter niet prevaleren boven onze gezondheid en privacy.

“In elk geval zijn we nu opgelucht en blij met het verstandige besluit van de gemeenteraad. We zijn duidelijk aandachtig gehoord, gezondheidsaspecten zijn serieus erkend en dat vinden we zeer positief.”

Bekijk hieronder een samenvatting van de sprekers die de raad hebben overtuigd. De complete video is hier te zien.