Kamervragen over keurmerk voor veilige IoT-apparaten

799
Keurmerk

De VVD heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vragen gesteld over een keurmerk voor veilige Internet of Things-apparaten, zoals het Agentschap Telecom adviseert. Deze week stelde het Agentschap Telecom dat er minimumeisen voor de veiligheid van IoT-apparaten moeten komen.

Volgens de overheidsinstantie groeit het aantal kwetsbare apparaten dat met internet verbonden wordt. Een keurmerk voor veilige IoT-apparaten zou hierbij kunnen helpen. VVD-Kamerleden Weverling, Arno Rutte, Middendorp en Wörsdörfer willen van Grapperhaus weten wanneer er een voorstel over een dergelijk keurmerk kan worden verwacht. De minister heeft namelijk eerder aangegeven dat hier aan wordt gewerkt.

Ook vragen de Kamerleden of in de ontwikkeling van het keurmerk ook wordt nagedacht over hoe voor gebruikers zo zichtbaar en duidelijk mogelijk kan worden gemaakt welke IoT-apparaten veilig zijn en welke niet, aangezien dit volgens het Agentschap Telecom vaak niet zichtbaar is. Tevens moet minister Grapperhaus laten weten wat hij ervan vindt als bedrijven zelf met een keurmerk komen.

Naast vragen over de invoering van een keurmerk wordt Grapperhaus ook gevraagd of telecommunicatie- en internetproviders voldoende mogelijkheden hebben om hun netwerk af te speuren naar onveilige apparaten. De minister heeft drie weken de tijd om de Kamervragen te beantwoorden.

Bron: Security.nl