5G

1250

5g vermaasd

5G is het nieuwe netwerk wat in de wereld uitgerold kan gaan worden voor onder andere smart city. De opvolger van de bekende 3G en 4G netwerken waar mee de meeste smartphone zijn verbonden gaat 5G worden. De verwachting is dat 5G de snelheid van 1.25 Gigabyte per seconde halen wat honderden keren sneller is dan 4G.

5G vermaasd

Om de snelheden te kunnen halen die hier boven beschreven zijn moet er met een hoge frequentie uitgezonden worden. Deze snelheid gaat alleen ten kosten van het bereik van de zender. Dit heeft tot gevolg dat er meer zenders geplaatst dienen te worden om een dekkend netwerk te krijgen. Obstakels zoals bomen kunnen het signaal tegen werken. objecten in de openbare buitenruimte zoals lantaarnpalen en bushokjes zullen daarom waarschijnlijk de locaties zijn waar de zenders aan gemonteerd gaan worden.

In vergelijking met het 4G netwerk wat met een aantal hoge masten een groot gebied kunnen dekken zal 5G veel meer lage zendpunten nodig hebben.

Wanneer wordt 5G uitgerold in Nederland?

Over de hele wereld zijn er proeven met 5G en voor 2020 zullen de eerste steden komen met en volledige dekking. Nederland heeft in de Europees de doelstelling uitgesproken om voor 2020 minimaal 1 grote stad voorzien te hebben van 5G.

In Nederland zijn een aantal proeven met 5G gestart waaronder in Groningen, het Leidseplein en de Arena in Amsterdam.

5G straling

Door het vermaasde netwerk van 5G zenders die nodig is om een dekkend gebied te krijgen, is er niet te ontkomen aan de straling. Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar de gevolgen van de straling van 5G. Men spreekt in Europa over een blootstellingslimiet, waarbij de Europese unie een maximale norm afgeeft. Verschillende landen eisen een lagere blootstellingslimiet dan de Europese Unie afgeeft. Nederland hanteerde de norm van de Europese Unie.

In 2018 heeft er in de gemeente Utrechtse Heuvelrug een groep bewoners zicht verenigd in de groep ‘stralen doen we liever zelf’. Dit naar aanleiding van een aanbesteding voor openbare verlichting waarbij sprake was van eventuele Smart City mogelijkheden en 5G, Wifi en geluidsensoren. Met succes heeft deze groep de gemeente overtuigd met toepassen van 5G. Het betoog om de gemeente te overtuigen is hieronder te zien:

https://www.eurofiber.nl/assets/uploads/2018/04/Eurofiber-pleit-voor-nationale-samenwerking-bij-aanleg-5G.pdf

Bronnen voor deze tekst:

5G netwerk