Smart City

1357
Smart City voorstelling

Een Smart City is een stad waarbij er door middel van data, die onder andere verkregen wordt door sensoren, de stad duurzamer en slimmer wordt gemaakt. Een ‘Smart city’ is een zeer ruim begrip. Onder het begrip smart city zijn een aantal ‘smart’ onderwerpen te plaatsen zoals.

Smart Mobility
Smart Energy
Smart Lighting
Smart Security
Smart Watermanagement
Smart Industry
Smart Retail

Gezamenlijk vormen deze onder andere deze onderwerpen een smart city.

Wat gebeurd er nu precies in een smart city?

Een ultieme smart city is een stad waarin zoveel mogelijk data wordt verzameld en met deze data worden processen en systemen aangestuurd. Door de data van verschillende sensoren en devices te combineren kan er een voorspelling gedaan worden.
Een simpel voorbeeld hierin is Smart Lighting. Wanneer er een voertuig komt aanrijden   gaat de straatverlichting feller branden, wanneer het voertuig gepasseerd is gaat de verlichting weer minder fel branden. Hiermee wordt onder andere de levensduur van de installatie vergroot en wordt er een energiebesparing gerealiseerd.

Een wat complexer voorbeeld van een smart city is de volgende: Er wordt een ongeluk veroorzaakt, dit geeft een dusdanige ‘knal’ dat de geluidssensor die in de lantaarnpaal is gemonteerd dit detecteert als een ongeluk. Deze melding gaat direct door naar de hulpdiensten en die komen in actie. De camera die in de buurt hangt kan geraadpleegd worden om extra informatie te krijgen. Bij een nieuwe auto, belt deze ook direct de hulpdiensten. Wanneer de hulpdiensten uitrukken krijgen die door middel van slimme verkeerslichten een groene route. De smartwatch om de pols van de inzittenden kan doorgeven aan de hulpdiensten wie er in de auto zit en wat de medische status van de personen is.

Zo zijn er een legio aan voorbeelden waarin diverse systemen/onderdelen van de samenleving gebruik maakt van de data die beschikbaar komt vanuit sensoren. En deze sensoren kunnen overal zitten o.a. buiten in de openbare ruimte, gebouwen, auto’s en aan -en in je lichaam.

Hieronder is een korte animatie te zien van een de mogelijkheden van een smart city en een voorbeeld van hoe een stad (in dit geval Palo Alto) omgaat met smart city.

Hoe komt het dat een smart city nu in 2018 actueler is dan ooit

Sinds de komst van de smartphone zijn de mobiele verbindingen sterk verbeterd. 3G/4G en de komst van 5G maakt het mogelijk data te versturen. Daarnaast zijn er verbindingen ontwikkeld speciaal voor het versturen van sensoren en devices. Dit worden de IOT (internet of things) -netwerken. In de Nederland heeft KPN een LORA netwerk uitgerold en Vodaphone het NB-IOT netwerk. Deze netwerken kunnen met een een laag energie gebruik kleine hoeveelheden data versturen. Al deze ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt om een Smart City te creëeren.

Ook de vraag naar innovatie oplossingen voor de huidige problematiek in de wereld, zoals overbevolking, milieu en hoeveelheid auto is een aanjager voor een smart city.

Wanneer is nu een stad een Smart City?

Op de vraag ‘wanneer een stad een Smart City is’ is geen definitie voor te geven. Wanneer een stad of dorp zich bezig houdt met het onderwerp Smart City wordt er gesproken over een smart city of slimme stad.

Een stad zal nooit klaar zijn met het onderwerp Smart City, gezien het feit dat de technologie elke dag verbeterd en niet alles tegelijk geïmplementeerd kan worden.