Smart Lighting

1171

 

Slimme verlichting

Smart Lighting gaat over het algemeen over de slimme openbare verlichting die de openbare buitenruimte verlichten. in de volksmond zijn dit de lantaarnpalen die langs de wegen staan. een lantaarnpaal bestaat uit een verlichtingsarmatuur en een mast waarop het armatuur is gemonteerd.

Wat is smart lighting

Smart lighting is een slimme lantaarnpaal die is verbonden met een netwerk zoals LoRa, NB-IOT, GPRS of een eigen gebouwd netwerk. Het armatuur heeft een stuk electronica die op afstand is te besturen. De volgende zaken kunnen op afstand worden bestuurd of worden uitgelezen:

  • aan/uit zetten van het armatuur
  • het dimmen
  • defecten aan de lantaarnpaal

Bekijk hier een film over Smart Lighting

Defect melding

Door de combinatie van het armatuur gekoppeld aan een netwerk en meting die verricht kunnen worden in het armatuur kan er bepaald worden of de verlichting werkt of niet. met deze informatie kan er snel onderhoud uitgevoerd worden aan de verlichting. Waar eerder de burger zelf de defecte verlichting moest melden gaat dit nu automatische.

Dim opties

Er worden twee verschillende dimopties toegepast binnen Smart Lighting. Statische dimmen en Dynamische dimmen. Bij het statische dimmen wordt het armatuur voorzien van een dimprogramme die elke nacht wordt afgedraaid. Bij dynamische dimmen wordt informatie gebruikt van een aanwezigheid-sensor. De sensor detecteert de aanwezigheid van een weggebruiker de verlichting wordt zal dan bijvoorbeeld van 50% naar 100% gaan. wanneer de er geen aanwezigheid van weggebruikers is zal de verlichting weer terug dimmen naar bijvoorbeeld 50%.

Scheefstand

Als het armatuur wordt uitgevoerd met een digitale waterpas kan worden gedicteerd of de mast scheef staat. Met deze informatie kan actie worden ondernomen in het onderhoud.

Geluid

Als het armatuur wordt uitgevoerd met een geluidssensor kan deze sensor geluiden waarnemen. Wanneer er bijvoorbeeld een harde knal wordt waargenomen in combinatie met scheefstand kan er een conclusie worden getrokken dat er een aanrijding is geweest met een lantaarnpaal. Daarnaast kan de geluidssensor ook worden ingezet voor andere waarmening zoals geluiden van menigten of een hulproep van een persoon in nood.

Sensordrager

Doordat een lantaarnpaal meestal hoger is dan 3,5 meter, voorzien is van elektriciteit en verbonden is met een netwerk, leent een lantaarnpaal zich uitstekend voor het drage van allerlei sensoren die metingen kunnen uitvoeren in de openbare buitenruimte.