Smart Mobility

1202

 

Smart Mobility

Smart Mobility is de verzamelnaam voor alle slimme technologieën die te maken heeft met de mobiliteit in de openbare buitenruimte. Smart Mobility kan een onderdeel zijn van het grote geheel dat een Smart City genoemd wordt.

Wat moet ik mij voorstellen bij Smart Mobility?

Het toepassen van sensorentechnieken bij onder andere treinen, auto’s, vrachtauto’s, fietsers, parkeerplekken en verkeerslichten kan hiermee data worden verkregen. Met deze data kunnen de verkeersstroken worden geanalyseerd en worden beïnvloed. hiermee kan de kwaliteit van het verkeer verbeterd worden.

Voorbeelden van Smart Mobility

Slimme parkeerplekken
Een parkeervak wordt uitgerust met een sensoren die detecteert of de parkeerplek bezet is of niet. Door deze data te delen met de weggebruikers kunnen deze realtime zien waar er plek is. Dit voorkomt filevorming in een stad van auto’s die op zoek zijn naar een parkeerplek wat weer tijd scheelt voor de bestuurder en minder het milieu belast doordat deze auto minder lang rond rijden.

Voorrang fieters of hulpdiensten

Door het toepassen van sensoren, die kunnen detecteren of er een grote groep fietsers aankomt, kan het verkeerslicht worden beïnvloed en krijgen de fietsers vooraan op het overige verkeer.

Hulpdiensten kunnen ook gekoppeld worden aan verkeerslichten waardoor deze een ‘groene golf’ kunnen krijgen naar de plek waar er hulp geboden dient te worden.