Smart Parks krijgt eretitel Tech for Global Good 2018 in Amerika

472
Smart Parks

De Nederlandse onderneming Smart Parks ontvangt begin november de eretitel ‘Tech for Global Good 2018 laureaat’ van het Amerikaanse Tech Museum for Innovation.  Ze ontvangt deze bekroning vanwege haar innovatieve en duurzame aanpak van natuurbescherming. 

Het Tech for Global Good programma is opgericht om meer erkenning te geven aan innovatieve ondernemers die zich inzetten voor de mensheid. Dit jaar zijn er vijf bedrijven uitgekozen die de laureaat ontvangen omdat zij technologie inzetten ten goede van natuurbescherming en het tegengaan van klimaatverandering.

Co-founder Laurens de Groot: “Je idealen najagen met een bedrijf is enorm moeilijk en hard werken. Zeker als je nieuwe technologie inzet in afgelegen gebieden in onder meer Afrika. Deze erkenning laat zien dat we op de goede weg zitten, maar we zijn er nog lang niet. Want zo lang neushoorns, olifanten en andere diersoorten nog massaal gestroopt worden zijn we keihard nodig.”

Naast de eretitel is het werk van Smart Parks een jaar lang te zien in een tentoonstelling van het museum voor innovatie in het hartje van Silicon Valley en wordt de vernieuwende aanpak verwerkt in lesmateriaal voor scholen.

“Studenten en bezoekers worden aangetrokken door uitdagingen waar ze echt om geven”, zegt Gretchen Walker, de vice-president van The Tech-onderwijs. “Behoud van het milieu is het meest bepalende onderwerp van de volgende generatie. Het Tech for Global Good-programma zal jonge mensen inspireren met technologische oplossingen die laten zien hoe we de natuur beschermen, hoe we voedselproductie waarborgen en hoe duurzame producten gemaakt worden.”

De andere laureaten zijn: Freight Farms, Opus 12, Proterra en Rainforest Connection.

De eretitels worden uitgereikt op zaterdag 3 november in San Jose, Californië. Op die avond ontvangt ook de schrijver en activist Paul Hawken de James C. Morgan Global Humanitarian Award.

Over Smart Parks

Smart Parks is een Nederlandse social enterprise die werd opgericht door Tim van Dam, Jeroen de Looze, Steve Roest en Laurens de Groot.  Een Smart Park is een natuurgebied waarbij gebruikt gemaakt wordt van smart sensortechnologie om informatie te verzamelen ten behoeve van de verbetering van natuurbescherming- en beheer. Hierbij kan gedacht worden aan informatie over bewegingspatronen van mens en dier, maar ook milieufactoren zoals regenval en temperatuur. Het verzenden van deze data gaat via een LoRa netwerk; een Long Range, Low Power Internet of Things verbinding, waarmee eenvoudige datapakketjes kunnen worden verzonden. Door het lage energieverbruik van dit netwerk, kunnen kleine sensoren worden ontwikkeld met een lange batterijduur. Dit maakt het gebruik zeer geschikt voor monitoring van dieren, mensen en materiaal in (afgelegen) natuurgebieden en daarnaast is de toepassing ook bijzonder kostenefficiënt.

Gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mens en dier in wildparken heeft Smart Parks inmiddels projecten gerealiseerd in Tanzania, Malawi, Rwanda en India.

www.smartparks.org