Test 5G netwerk in en rond Johan Cruijff Arena

646
Johan Cruijf Arena

Netwerkprovider KPN gaat het toekomstige 5G netwerk binnenkort testen in en rond de Johann Cruijff Arena. In 2020 moet het supersnelle netwerk klaar zijn zodat bezoekers, het stadion en de gemeente Amsterdam, over nieuwe toepassingen beschikken tijdens de EK-wedstrijden..

Met het supersnelle 5G netwerk kunnen bezoekers straks op de tribune met hun telefoon zelf beelden van wedstrijden terugkijken. De herhaling van een doelpunt, vanuit het camerastandpunt naar keuze. Om dat mogelijk te maken moet er heel veel data snel beschikbaar zijn voor heel veel mensen. Met het huidige 4G-netwerk kan momenteel een snelheid van 60Mbit per seconde gehaald worden maar met 5G is zonder problemen 1000 Mbit mogelijk.

Internet of Things
Voor het stadion wordt het met 5G mogelijk om bezoekers al in een vroeg stadium naar de juiste parkeerplekken te leiden zodat er geen onnodige files ontstaan. Tegelijkertijd kan de gemeente door middel van ‘crowd control’ de bezoekers rond het stadion in de gaten houden en als het nodig is, in de juiste richting sturen.

Deze toepassingen vallen onder het zogeheten ‘Internet of Things’. Een toepassing met ongekende mogelijkheden en ook nodig om auto’s autonoom te laten rijden.

Zendmasten
In Amsterdam Zuidoost gaat KPN, samen met de gemeente Amsterdam, de Amsterdam ArenA en netwerkleverancier Nokia verschillende 5G-toepassingen testen. Voor deze testen zal gebruik worden gemaakt van nieuwe antenne technologieën (Massive MIMO) waarmee extreme capaciteit kan worden geboden op drukke plekken.

Henk van Raan, Chief Innovation Officer van de ArenA: “Met EURO2020 als speelstad in het vizier willen wij door innovaties bezoekersstromen van en naar het stadion in goede banen gaan leiden en de druk op de stad en haar faciliteiten minimaliseren. Tevens is het een logische stap en voorwaarde voor de ontwikkeling van het gebied Amsterdam Zuidoost.”

Naast Amsterdam worden dit najaar ook proeven gedaan in de Rotterdamse haven, op het Drentse platteland en rond Helmond.

Bron: NHnieuws.nl
Foto: JohanCruijffArena.nl